H Tsilibet σας βάζει στο κλίμα του EURO 2024 παρουσιάζοντας και τις 24 ομάδες που θα σας στείλουν αδιάβαστους πάνε ταμείο φέτος το καλοκαίρι. Σειρά έχει η πατρίδα του Μάρκο Λιβάγια, η Κροατία.
Β’ Όμιλος
- Ισπανία
- Κροατία
- Ιταλία
- Αλβανία
Το Πρόγραμμα
- 15/6: Ισπανία-Κροατία 19:00
- 19/6: Kροατία-Αλβανία 16:00
- 24/6 Kροατία-Ιταλία 22:00
Στον όμιλο φωτιά κατέληξαν οι Κροάτες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Πρωταθλητές Ιταλούς και τους πατεράδες μας στα ομαδικά σπορ, Ισπανούς. Ακόμη και οι Αλβανοί δεν θα πρέπει να λογίζονται πανεύκολος αντίπαλος.
Αν δεν καταφέρει τη 2η θέση τότε θα πρέπει να κοιτάξει το μικρό παραθυράκι που αφήνει η 3η θέση με τις 4 καλύτερες ομάδες να περνάνε στην επόμενη φάση των νοκ άουτ στα μουλωχτά.
Τι έκαναν στα προκριματικά
Η Κροατία τερμάτισε 2η στον όμιλο των προκριματικών της. Ένας όμιλος που ήταν κάτι παραπάνω από βατός καθώς αντίπαλος της ήταν επί της ουσίας η Τουρκία, άντε και η Ουαλία. Αρμενία και Λετονία είχαν απλά φιλική συμμετοχή. Σημείωσε 5 νίκες, ωστόσο οι 2 ήττες που έκανε την έφεραν 1 πόντο πίσω από τους Τούρκους.
Ο Προπονητής
Ο επί 7 συναπτά έτη προπονητής της Εθνικής Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς, έχει αποδείξει με το σπαθί του πως αξίζει τα λεφτά που παίρνει ως προπονητής στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Υπό τις οδηγίες του η Κροατία έχει μεταξύ άλλων, έναν τελικό Μουντιάλ το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας και μια τρίτη θέση στο Παγκόσμιο του Κατάρ το 2022. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο πως ο Ντάλιτς ξεκίνησε στη Χρβάτσκα ως υπηρεσιακός προπονητής.
Ο Κουβαλητής
Δεν χωράει συζήτηση πως ο φυσικός ηγέτης εντός και εκτός γηπέδου είναι ο Λούκα Μόντριτς. Αγωνίζεται με το εθνόσημο από το μακρινό 2006 και είναι πιστός στρατιώτης σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών και θέλει να κατακτήσει και κάτι με τη χώρα του, από τη στιγμή που έχει σηκώσει ό,τι υπάρχει με τη φανέλα της Ρεάλ.
To Ρόστερ
Το ”παρών” θα δώσει ο Ντομαγκόι Βίντα με μια Κροατία που κατεβάζει όλα τα όπλα της
- Τερματοφύλακες: Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Ντενίλικο Λάμπροβιτς (Ριέκα), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Πάφος)
- Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Σίτι), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου), Γιόσιπ Σούταλο (Άγιαξ), Γίοσιπ Στάνισιτς (Λεβερκούζεν), Μαρίν Πόγκρατσιτς (Λέτσε), Μάρτιν Έρλικ (Σασουόλο), Μπόρνα Σόσα (Άγιαξ)
- Μέσοι: Ιβάν Πέρισιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Λόβρο Μάγιερ (Βόλφσμπουργ), Λούλα Ιβάνουσεκ (Φέγενορντ), Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Αλ Νασρ), Μάρτιν Μπατούρινα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ματέο Κόβασιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο)
- Επιθετικοί: Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μάρκο Πιάτσα (Ριέκα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαιμ), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα)
Που θα φτάσουν;
Tαβάνι αντικειμενικά για τους Κροάτες θα πρέπει να θεωρείται η 2η θέση. Στα νοκ άουτ μπορεί να έχει την εμπειρία, την υπομονή και τον τρόπο για να τα κλέψει στην παράταση, σε αυτό το στάδιο όμως οι ισοπαλίες πονάνε. Όπως προείπαμε ακόμη και η 3η θέση ίσως να μην την στείλει σπίτι, αν όλα πάνε καλά και με τους υπόλοιπους ομίλους.