Τα ξανάπαμε πως εδώ στο Tsilibet ενθουσιαστήκαμε με το νέο τηλεοπτικό σποτ της Bwin με την αρχή της ιστορίας του ποδοσφαίρου:
Και επειδή το θέμα “ιστορία του ποδοσφαίρου” είναι η καλύτερή μας και φυσικά Tsilibet είσαι, έχουμε αποφασίσει να αποθεώσουμε κάθε μα κάθε γραφικότητα της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες που κάψαμε τον αμφιβληστροειδή μας με τις Χειρότερες Φανέλες Όλων των Εποχών(ε) – και σήμερα, ανοίγουμε ένα θέμα ακόμα πιο σοκαριστικό οπτικά και χαμένο στα έγκατα της ποδοσφαιρικής ιστορίας: τις ΧΑΙΤΕΣ των ποδοσφαιριστών.
Όπως θα έλεγε και ο Γκάρι Λίνεκερ της κομμωτικής, “το ποδόσφαιρο (με φωνή Τρύφωνα Σαμαρά) είναι ένα απλό άθλημα, 22 άνθρωποι κυνηγούν τη μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος καθόμαστε όλοι και βλέπουμε χαρτάκια με χαίτες ποδοσφαιριστών“… Το προσφιλές για πολλούς ημιαστέρες του παρελθόντος κούρεμα εξακολουθεί να εκπέμπει μία αδιευκρίνιστη έλξη στα μάτια μας ή πολύ απλά ακόμη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το τι σκατά σκεφτόσαντο και κουρευόσαντο έτσι εκείνη την εποχή.
Η χαίτη αποτελεί σύμβολο των 80ς και early 90s και παντοτινό αν είσαι ο Φάνης Γκέκας. Το λεγάμενο μαλλί-λασπωτήρας δέσποζε αγέρωχο κυρίως σε σκληροτράχηλα κεφάλια συνήθως αμυντικογενών ποδοσφαιριστών ως ένα επιπλέον κρυφό όπλο ανασταλτικού χαρακτήρα σαν τα αστεράκια των νίντζα.
Για αυτό και εδώ το Tsilibet με σεβασμό στην πραγματική αθλητική ιστορία αποτίει φόρο τιμής σε ποδοσφαιριστές που στο στυλ τους ήταν χαίτη φωτός μακριά από των υπολοίπων:
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΝΤΑΚΗΣ
Ο βασιλιάς των Λιονταριών. Ο άνθρωπος του οποίου η φωτογραφία θα πρέπει να τοποθετείται πλάι στο λήμμα “Χαίτη” των λεξικών. Το πιο συνεπές μαλλί στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία πιο ξεκάθαρος συνδυασμός φούστα-μπλούζα μυστακίου και κόμης.
Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής, θα ήταν γυμναστής σε ΕΠΑΛ στην Χαλκίδα.
MIKE WERNER
Ο σέντερ μπακ της Χάνσα Ροστόκ λάνσαρε για πολλά χρόνια το μαλλί “Πόθοι στα στάχυα” κι αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα έπαιζε μπάσο στους Europe, θα είχε όμως αποχωρήσει πριν κάνουν μεγάλη επιτυχία με το “Final Countdown”.
ΒΑΪΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Με μαλλί Ανεμοδαρμένα Ύψη ιδίως όταν συναντούσε τους αντίπαλους επιθετικούς κάπου στην στρατόσφαιρα (Ρομάριο πονάς;) ο Βάιος Καραγιάννης δείχνει αδιαφορία για τα εξωτερική εμφάνιση διότι τα εσωτερικά χαρίσματα είναι αυτά που μετράνε. Εκτός γηπέδων θα μπορούσε να τον συναντήσεις να επισκευάζει μοτοσακό.
TRIFON IVANOV
Με βαθιά σημειολογία η χαίτη του Βούλγαρου Ιβάνοφ αντικατοπτρίζει το χάσμα ανάμεσα σε Ανατολικό και Δυτικό Μπλοκ στην εποχή των μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη. Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής, θα εργαζόταν σε μαγαζί με δολώματα.
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΗΝΙΩΤΗΣ
Η αγαπημένη μας κατηγορία Χεταίων, αυτή του καραφλοχαίτουλα, αποτυπώνεται αγέρωχα στο σκαλπ του Ευγένιου Πηνιώτη ο οποίος δείχνει να απολαμβάνει χωρίς ενδοιασμό τα δώρα της φύσης. Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα δούλευε στα ΕΛΤΑ.
TREVOR SMITH
Η σκωτσέζικη μίξη Πάτρικ Σουέιζι και Ριτζ Φόρεστερ μας δείχνει τι ακριβώς ήταν στα 80s το μαλλί πιστολάκι για τους άντρες... Αν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο, θα δούλευε στην Dunder Mifflin.
ΝΤΑΝΟΥΤ ΛΟΥΠΟΥ
Η κόμη του πάλαι ποτέ Ρουμάνου άσου θα λέγαμε πως… κλέβει την παράσταση, αλλά ίσως οι μικροί μας φίλοι να μην γνωρίζουν ότι στο παρελθόν ο Λούπου είχε συλληφθεί ως μέλος σπείρας που έκλεβε βίντεο… Βέβαια τώρα πρέπει να εξηγούμε και το τι είναι το βίντεο…
Όπως και να ‘χει, αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα επισκεύαζε ηλεκτρικές κι ηλεκτρονικές συσκευές.
JORGE BERMUDEZ
Το είδος της χαίτης του Χόρχε Μπερμούδεζ, βετεράνου του Ολυμπιακού είναι από τις χαρακτηριστικές χαίτες που ευδοκιμούν στα δάση του Αμαζονίου και φανερώνουν σε δεύτερο επίπεδο το ότι ο ποδοσφαιριστής ξέρει τάκλιν. Αν δεν έπαιζε μπάλα θα ήταν ντελιβεράς… γενικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι είχανε τον Καντονά κι εμείς τον Αντωνά…Αυτό όμως που δεν είχανε ήταν το εξαιρετικό fusion χαίτης με περμανάντ που ακόμη μελετάται στα εργαστήρια του Βιντάλ Σασούν. Αν δεν έπαιζε μπάλα (που δεν τον θυμάται και κανείς να έπαιξε) θα δούλευε γκαρσόνι στους Διόσκουρους κάτω από την Ακρόπολη.
GERNOT ALMS
Το δυσκολότερο στην υλοποίηση ενός τέτοιου αφιερώματος είναι το πώς θα αποφύγεις να μην είναι όλοι οι παίκτες Γερμανοί. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση έχουμε κάνει το Τζακ Ποτ καθώς παρουσιάζουμε και δεύτερο ποδοσφαιριστή που πέρασε από τη Χάνσα Ροστόκ με διαφορετική όμως προσέγγιση στην κόμη του την οποία εκτός από το ποδόσφαιρο την συναντάς σε γερμανικές αισθησιακές ταινίες που ασχολούνται περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες, όπως η χρυσή βροχούλα…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ
Ο θρύλος της Κορινθίας το δικό μας personal best, ο Χρήστος Πολύζος με μαλλί σαν εκείνο το λουλούδι που το φυσάς και πετάγονται τα φύλλα του και κανείς δεν ξέρει πως το λένε σε ένα progressive συνδυασμό καρφακιών και χαίτης. Αν δεν έπαιζε μπάλα, θα ήταν ψυκτικός.
MIROSLAV PENNER
Μαλλί-threesome, με 3 διαφορετικές προσεγγίσεις χαίτη, σχεδόν ξυρισμένο και φράντζα οι οποίες στοιχειοθετούν μία κομμωτηριακή ελεγεία για τον αμυντικό της τσεχικής Ξάνθης. Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν υπεύθυνος σε μπιλιαρδάδικο.
ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
Ξεκινώντας το πρώτο μέρος του προγράμματός μας με την αρχετυπική μορφή του Νίκου Τσιαντάκη δεν θα μπορούσαμε παρά να κλείσουμε αυτό το Part 1 με μια μικρή ωδή σε έναν ιδεολόγο του λασπωτήρα το Φάνη τον Γκέκα. Αξίζει να τονιστεί πως μεγάλος μας σκόρερ διατήρησε αυτό το look σε δύσκολους καιρούς όπου το ποδοσφαιρικό Lifystyle ειχε αλλοτριωθεί εντελώς, με πραγματική αυταπάρνηση μέχρι να του πέσουν σχεδόν όλες οι τρίχες.
Από μικρός στον αγώνα της περήφανης οπίσθιας κόμης, φανταζόμαστε την μητέρα του να του φωνάζει“Όχι Φάνη” κάθε φορά που ο ίδιος επέστρεφε από το κομμωτήριο αν πήγαινε. Η υποψία μοϊκάνας φανερώνει το δυναμικό ύφος του ποδοσφαιριστού ο οποίος αν δεν κλωτσούσε το τόπι θα ήταν ξεκάθαρα ψητάς που θα του φιλούσες τα χέρια για τις επιδόσεις του.
Αν και οι Χαιταίοι με τα σημερινά στάνταρ θα ήθελαν λίγη δουλίτσα (που λέει και σοφός γέροντας στη διαφήμιση), το app της Bwin με την καινοτόμα πλατφόρμα του είναι ιδανικό για τη σημερινή εποχή.
21+.Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114. Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ. Υπεύθυνο Παιχνίδι.