Πρόσφατα το ΟΑΚΑ έγινε και πάλι θέμα λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου του. Εμείς στο Tsilibet είμαστε vintage και για αυτό άλλωστε εκτιμάμε και το υπέροχο σποτ της BWIN και μας τη σπάνε νεαροί πλούσιοι που γκρινιάζουν επειδή δεν είναι χαλί το γήπεδο.
Για αυτό είπαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε (ορισμένους μόνο) πραγματικά κακούς αγωνιστικούς χώρους, να το δούνε οι Μάνταλοι και οι Κουρμπέληδες να μην έχουν δικαιολογίες.
ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΑΕΚ 1994
Φυσικά ξεκινάμε με ΟΑΚΑ. Το 1994 είχαμε ακόμα Σούπερ Καπ και είχαμε ΟΑΚΑ το χορτάρι του οποίου είχε καεί τότε επειδή είχε μπει λάθος φυτοφάρμακο. Οπότε στον αγώνα ΑΕΚ- ΠΑΟ είχαμε τέτοιες όμορφες εικόνες:
ΣΤΑΜΦΟΡΝΤ ΜΠΡΙΤΖ, 2003
Τη σεζόν 2002-2003, ακριβώς πριν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγοράσει την Τσέλσι, το Στάμφορντ Μπριτζ έμοιαζε πανέτοιμο για να φιλοξενήσει αγώνες επιπέδου ΕΠΣΑ καθόλη τη διάρκεια της σεζόν.
H κατάσταση έφθασε στο χειρότερο σημείο της πριν από ένα ματς της Τσέλσι με την Τσάρλτον, όπου οι συντηρητές του γηπέδου αναγκάστηκαν να προσθέσουν ένα στρώμα άμμου περίπου 15 πόντους. Η Τσέλσι τιμωρήθηκε ειδικά για αυτό το ματς με πρόστιμο από την FA.
ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ
Διαχρονικό θέμα ο αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννενα, ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ακόμα και ηλιοφάνεια να υπήρχε τη μέρα του αγώνα, είναι τέτοια η γεωγραφική θέση του γηπέδου που αν πριν είχε βρέξει το χορτάρι δεν στέγνωνε, αν η θερμοκρασία ήταν χαμηλή το χορτάρι έπιανε πάγο.
Συνήθως οι αγώνες γίνονταν κάπως έτσι:
Ήταν τόσο topic εκείνη την εποχή ο αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο του ΠΑΣ που σε τοπική εφημερίδα της Ηπείρου κατέφυγαν στην τακτική «ναι αλλά για το γήπεδο του ΟΦΗ δεν λέτε τίποτα» με αυτό το κείμενο:
Για το χωράφι του Γεντί Κουλέ καμιά διαμαρτυρία;;;
Τα γήπεδα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας είναι σε κακό χάλι. Χρήματα δεν υπάρχουν από τις ομάδες για συντήρηση, μιας και πέρασαν οι εποχές των “παχιών αγελάδων”. Η χολή στάζει όμως μόνο για το Ζωσιμάδες.
Παρακάτω βλέπουμε το γήπεδο του Ο.Φ.Η., γνωστό και ως Γεντί Κουλέ, να είναι σε άθλια κατάσταση στον αγωνιστικό του χώρο. Δεν είδα να ασχολούνται ιδιαίτερα τα ΜΜΕ της πρωτεύουσας και όχι μόνο για το συγκεκριμένο γήπεδο. Βέβαια ο Ο.Φ.Η. παίζει στην Football League και δεν κόβει βαθμούς , ούτε κοντράρει τους “μεγάλους”. Όποτε θα είπαν ας τον αφήσουμε στην ησυχία του όσο δεν μας ενοχλεί. Η Ξάνθη που έπαιξε στο Κύπελλο σ’ αυτόν κάκιστο αγωνιστικό χώρο δεν είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός ή Π.Α.Ο.Κ. όποτε δεν τους νοιάζει.
Ο Π.Α.Σ. ενοχλεί όμως και γι’ αυτό πρέπει να τονίζουνε συνέχεια ότι κακό έχει. Κι όταν κάνουν κανένα ρεπορτάζ, δήθεν καλοπροαίρετο, να μας παρουσιάζουν σαν τσίρκο με μουσική υπόκρουση.
KΑΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ, 2013
Δυστυχώς δεν είναι γνωστό σε ποιο γήπεδο και σε ποιο ματς έγινε αυτό:
Και επειδή μιλάμε για κόρνερ στην πατρίδα του Μπόρατ, το κόρνερ εκτελέστηκε με αυθεντικό τρόπο Μπόρατ:
ΛΕΓΚΙΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, 1995-96
Φυσικά όταν μιλάμε για «σκατένιους» αγωνιστικούς χώρους, κανένας ποτέ δεν θα είναι πιο κυριολεκτικά σκατένιος, από το γήπεδο της Λέγκια όπου έπαιξε ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 95-96:
Αν είσαι ηλικιακά ευπαθής ομάδα που είχε δει τότε ζωντανά το παιχνίδι, σίγουρα γνωρίζεις γιατί το “χορτάρι” στην παραπάνω φωτό είναι ύποπτα καφέ.
Με τη θερμοκρασία κάτω από τους 0 βαθμούς και χιόνι να πέφτει τις προηγούμενες μέρες στην πόλη, οι υπεύθυνοι του γηπέδου έψαχναν έναν τρόπο να λιώσουν κάπως τον πάγο στον αγωνιστικό χώρο πριν ξεκινήσει το ματς.
Η (θρυλική πλέον) λύση στην οποία κατέληξαν; Να καλύψουν όλο το τερέν με ζεστή, φρεσκότατη κοπριά ζώων.
Το παιχνίδι αναμενόμενα έληξε 0-0 και ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι αναμενόμενα δεν μπορεί να πάψει, από τότε, να κάνει 3 ντουζ κάθε μέρα.
Για του φίλους του ποιοτικού Γερμανικού ερωτικού κινηματογράφου, εδώ και το βίντεο με τα χαϊλάϊτς του συγκεκριμένου αγώνα:
ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’90
Μέχρι τις αρχές του 1990 πάρα πολλά γήπεδα στην Ελλάδα ήταν ακόμα ξερά, σκέτο χώμα. Δεν μιλάμε για γήπεδα που διεξάγονταν μόνο αγώνες τοπικού πρωταθλήματος. Γίνονταν αγώνες Β’ και Γ’ Εθνικής εκεί.
Να εδώ βλέπουμε (φωνή Παναγιώτη Βαρούχα) τα στιγμιότυπα από το Λαμία – Ολυμπιακός για το Κύπελλο το 1985. Ο συνδυασμός αγωνιστικού χώρου και τηλεοπτικής κάλυψης σε κάνει λες «ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΑΙΞΑΝΕ»;
YANKEE STADIUM
Το Yankee Stadium στη Νέα Υόρκη είναι γήπεδο μπέιζμπολ που κατά καιρούς χρησιμοποιείται για ποδόσφαιρο και η εικόνα είναι του θύμιζει παιχνίδι στα φρουτάκια:
ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕΖΟΝ 1996-1997
Είναι το ματς της πρώτης επίσκεψης του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως προπονητής του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και στο αφιέρωμα μπαίνει μάλλον ως αντιπαράδειγμα. Το ματς έχει οριστεί για Κυριακή αλλά βρέχει, βρέχει πολύ στη Νέα Φιλαδέλφεια (ας το μελοποιήσει ο Ενσαλίβα)
Αναβάλλεται για την επόμενη μέρα, αν όμως θυμάται κανείς το πόσο είχε βρέξει και πως ήταν το γήπεδο μια μέρα πριν, ο αγωνιστικός χώρος ήταν αναλογικά μια χαρά:
Eντάξει ναι το παραδεχόμαστε, πιο πολύ μπήκε το ματς για να δείξουμε τη φωτογραφία του Στέλιου Μανωλά με τον Ανδρέα Νινιάδη. Ας δούμε και το βίντεο:
AEL FC ARENA
Το AEL FC Arena θα είναι μάλλον οι Ζωσιμάδες των 2020s. Δεν πολυφαίνεται στις φωτογραφίες αλλά άνετα μπορείς να φυτέψεις βαμβάκι και μετά να βγαίνουν οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές και να ζητάνε «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΞΗ ΚΟΥΓΙΑ που γύρισες την ομάδα στο Αλκαζάαρ.
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΖΟΡΙΑ ΤΟ 2011
Δεν είναι το γήπεδο που άλωσε φέτος η μοναχοκόρη. Εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία η Ζόρια παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της σε άλλη πόλη. Το 2011 στο Στάδιο Αβανχάρντ έγινε για την πρεμιέρα του ουκρανικού πρωταθλήματος το ματς της Ζόρια με την Βόλιν. Μετά τον βαρύ ουκρανικό χειμώνα (φωνή Γιάννη Διακογιάννη) το γήπεδο ήταν ρδελομπού (φωνή Γιώργου Γεωργίου). Ο διαιτητής προφανώς δεν ήθελε με τίποτα να γυρίσει εκεί και έγραψε στα ριπαπά του την ασφάλεια των παικτών
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1998-1999
Είπαμε δεν είναι πολύ μακριά οι εποχές που το γήπεδο χωράφι ήταν η κανονική συνθήκη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Απλά επιλέγουμε αυτό το ματς γιατί πραγματικά κρίθηκε από ένα γκολ της λακούβας του γηπέδου.
Ο Βαζέχα σουτάρει, η μπάλα παίρνει περίεργο γκελ γιατί βρίσκει σε μία λακούβα του γηπέδου και περνάει πάνω από τον τερματοφύλακα ο οποίος έχει πέσει. Ή θα είσαι σκόρερ ή δεν θα είσαι.
Χίλιες φορές μπάλα στην Αγγλία του 19ου αιώνα, άρα; Εύκολα – και το ίδιο εύκολα όλα στο app της Bwin με την καινοτόμα πλατφόρμα του.
21+.Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114. Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ. Υπεύθυνο Παιχνίδι.