in

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι μεταγραφάρες που αποδείχθηκαν τουριστάρες

Πριν από λίγες μέρες ο Σίντζι Καγκάβα το μεγαλύτερο όνομα από την Ιαπωνία (πλην των αμορτισέρ Καγιάμπα) που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ με τυπική ιαπωνική ευγένεια και αίσθημα ευθύνης.

«Αγαπητοί φίλοι του ΠΑΟΚ, παίκτες και μέλη της ομάδας. Ζητώ συγγνώμη που δεν κατάφερα να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας. Ειλικρινά εκτίμησα την υποστήριξη σας. Σας εύχομαι τα καλύτερα και σας ευχαριστώ».

Παραμένει όμως πώς όσο ήθος ιαπωνέζικο και να έδειξε ο Καγκάβα το γεγονός είναι πως ήρθε με μεγάλες προσδοκίες και αποδείχθηκε τουρίστας. Και μας θύμισε όλους τους άλλους παίκτες που ήρθαν στην Ελλάδα με μεγάλες προσδοκίες και αποδείχθηκαν τουρίστες. Και για αυτό είπαμε να τους θυμίσουμε και σε εσάς. Ποδοσφαιρικοί τουρίστες που θα έκαναν και τον προπονητή της Novibet να βγει από τα ρούχα του.

Η λίστα είναι ενδεικτική , σίγουρα θα έχουμε ξεχάσει κάποιον. Δεν έχουμε ξεχάσει όμως τα ακριβοπληρωμένα παλτά. Το παλτό απλά δεν παίζει καλά. Ο τουρίστας δεν παίζει σχεδόν ποτέ, τόσο που ελιναι δύσκολο να τον θυμηθεί κανείς λίγα χρόνια μετά πως έπαιξε εδώ.

Ζούλιο Σεζάρ (Παναθηναϊκός, 1998-99)

Πιθανότατα και οι πιο μπουμερς αναγνώστες του Tsilibet έχουν ξεχάσει αυτή τη μεταγραφή. Τον χειμώνα του 1998 ο Παναθηναϊκός πήρε τον πολύ μεγάλο σε όνομα (αλλά και ηλικία και κιλά) Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό. Πραγματικά μεγάλο και παλιό όνομα όμως. Είχε κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ντόρτμουντ και είχε υπάρξει βασικός στο Μουντιάλ του 1986.

Όμως εδώ όπως ήταν σαφές «δεν μπορούσε το παλικάρι». Ο ουσιαστικά πρώην ποδοσφαιριστής 36χρονος Σέζαρ έπαιξε σε μόλις 3 ματς και θα τον θυμόμαστε κυρίως για την εμφάνιση του απέναντι στην Προοδευτική σε αγώνα που έγινε στην Πάτρα όπου σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων καθοδηγούσε την άμυνα με τις φράσεις “Go” και “Back”.

Μάρτσιο Αμορόζο, Άρης 2007-2008

Και άλλο μεγάλο βραζιλιάνικο όνομα που ήρθε στην Ελλάδα ουσιαστικά ως πρώην ποδοσφαιριστής. Αυτό για τον οποίο θα θυμόμαστε κυρίως είναι τη μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών του (του Άρη στο αεροδρόμιο) που έγινε ποτέ.

Κατά τα άλλα ο Αμορόζο έπαιξε σε 8 ματς, έβαλε 1 γκολ και μετά γύρισε στην Βραζιλία και σταμάτησε την μπάλα. Άλλα και μέσα στο γήπεδο με τη φανέλα του Άρη η μεγάλη του στιγμή ήταν πανηγυρτζίδικη.

Εϊντούρ Γκουντγιόνσεν ΑΕΚ 2011-2012

Και άλλη περίπτωση μεγάλο όνομα, μεγάλη υποδοχή στο αεδρόμιο, μεγάλος τουρίστας. Ο Γκουντγιόνσεν βέβαια έχει τη δικαιολογία πως στο 10ο του ματς στην Ελλάδα, απέναντι στον Ολυμπιακό, τραυματίστηκε και έτσι έχασε την υπόλοιπη σεζόν.

Αλλά εδώ που τα λέμε δεν είχε εντυπωσιάσει κιόλας ως τότε. 2.500 κόσμος στην υποδοχή στο αεροδρόμιο, 10 συμμετοχές, 1 επαφή με την μπάλα στο ματς με την Ξάνθη, 1 γκολ.

Φράν Γέστε

Επειδή ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει αποθεωθεί για τις επιλογές του στον Ολυμπιακό και εμείς επειδή είμαστε Αζόρες είπαμε να θυμίσουμε μια κακή επιλογή του.

Ο Φραν Γέστε ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011 και υποτίθεται θα ήταν η παιχτούρα του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν. Ε δεν ήταν. Καθόλου όμως. Έπαιξε σε μόλις πέντε ματς και το μόνο για τον οποίο θα τον θυμάται κανείς είναι αυτή η μπαλιά στο ματς απέναντι στη Μαρσέιγ στη Μασσαλία.

Και λίγο καιρό μετά έκανε και αυτό:

Ο  Γέστε βρέθηκε στην Παμπλόνα για να παρακολουθήσει ένα φεστιβάλ, κάποια στιγμή όμως, διαφώνησε, πάνω σε μία πολιτική συζήτηση, έχασε τον έλεγχο και άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων και κατά της Ισπανίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, φώναζε: «Πουτ… Ισπανία, ζήτω η ΕΤΑ» και «Πουτ… Ισπανία, ζήτω η Χώρα των Βάσκων».Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την αγανάκτησή του, ο Γέστε συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες γρονθοκοπήθηκε από άγνωστο πριν καταλήξει στο κρατητήριο. Επίσης, κάποιες φήμες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι ο Βάσκος δεν ήταν νηφάλιος και ότι στην κατοχή του βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες.

Το Βήμα 26/09/2013

Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ ΠΑΟΚ 2015-2016

Το πιο μεγάλο όνομα της λίστας και μία περίπτωση που με βάση τους αριθμούς (22 συμμετοχές- 8 γκολ) δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως ήταν τόσο τουρίστας. Αλλά μιλάμε για μία ολόκληρη σεζόν και κυρίως για μία υπερπανάκριβη μεταγραφή.

Αντιγράφουμε από άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου, λίγο πριν το τέλος της ψιλοχαμένης σεζόν για τον ΠΑΟΚ.

Μέχρι σήμερα ο Μπερμπάτοφ έχει γράψει 14 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, με τέσσερα γκολ σε μόλις 703 αγωνιστικά λεπτά, πέντε συμμετοχές στο Europa League -χωρίς γκολ- σε 295 λεπτά και τρεις συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος, με ένα γκολ σε 150′. Συνολικά έχει παίξει σε 22 αγώνες, με μόλις 1.148 λεπτά συμμετοχής και πέντε γκολ. Δυο διαιρέσεις αποδεικνύουν πόσο -πραγματικά- κόστισε στον ΠΑΟΚ: 280.000 το γκολ ή περίπου 1.220 ευρώ για κάθε λεπτό που αγωνίστηκε. Ο Ιβάν πλήρωσε… τον κούκο, αηδόνι.

Γιαγιά Τουρέ, Ολυμπιακός 2018-2019

Η κατεξοχήν απόδειξη πως η επιστροφή παίκτη στην ίδια ομάδα είναι λακαμία ως επιλογή. Και η κατεξοχήν απόδειξη πως όσο πιο μεγάλος παίκτης έχει υπάρξει κάποιος, τόσο πιο τουρίστας θα επιστρέψει. Ο Γιαγιά Τουρέ έγινε φίρμα πανευρωπαϊκά από την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό. Από τη δεύτερη θυμόμαστε μόνο την υποδοχή και ό,τι είχε πια κοιλιά.

Αυτές ήταν κάποιες μεταγραφάρες που αποδείχθηκαν τουριστάρες κατά τη γνώμη μας. Εννοείται πως δεν τους βάλαμε όλους. Θέλουμε καβάντζες και για το επόμενο αφιέρωμα που θα γίνει όταν ο επόμενος Καγκάβα θα αποχαιρετήσει τους οπαδούς της ομάδας που τον έφερε.

21+| ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ:ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

Covid & γκανιότα free όσα ματς μείνανε στην Premier League

Mission: Revenge