in

Τσίλι Αλήθειες: Ο Φάνης Γκέκας υπήρξε παλτό ή παικτάρα; (poll)

Τα 43 του χρόνια συμπληρώνει ο Θεοφάνης Γκέκας απόψε πάνω σε αυτό τον μάταιο τούτο κόσμο με την Tsilibet να ετοιμάζει το μίνι αφιέρωμα που αρμόζει σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή, αφήνοντας τους αναγνώστες της να αποφασίσουν-καθόλου-ψύχραιμα για το τι πιστεύουν αναφορικά με την υστεροφημία του Έλληνα επιθετικού.

Βιογραφία

Ο Γκέκας γεννήθηκε στις 23 του Μάη στην πόλη της Λάρισας και σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ελληνορωμαϊκή πάλη, δυστυχώς για τους επικριτές του δεν έμεινε εκεί, καθώς τα παράτησε όλα αγωνιζόμενος στις ακαδημίες του Τοξότη Λάρισας. Από τα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλίας είχε ξεκινήσει να ξεχωρίζει για τη δεινότητα του στο σκοράρισμα, με αποκορύφωμα τη σεζόν 96-97 που σημείωσε 40 γκολ και βγήκε 1ος σκόρερ.

Την επόμενη χρονιά έγινε το μεγάλο βήμα; καθώς η τοπική ομάδα του βυσσινί αλόγου τον διέκρινε και τον έφερε στους κόλπους της να τη βοηθήσει στην άνοδο της από τη Β’ στην Α’ κατηγορία.ο Γκέκας είχε μικρό χρόνο συμμετοχής, αγωνιζόμενος μόλις 8 φορές και σκοράροντας μια φορά. Την επόμενη χρονιά όμως ήταν βασικός, καθώς συμμετείχε σε 24 αγώνες πρωταθλήματος και πέτυχε 5 γκολ, ενώ στο κύπελλο συμμετείχε σε 4 αγώνες και σημείωσε ένα γκολ. Συνολικά με τη φανέλα της Λάρισας πέτυχε 16 γκολ σε 61 συμμετοχές.

Επόμενος σταθμός για το αγαπημένο μας τυρόγαλο η Καλλιθέα, όπου και ανδείχτηκε ως ηγέτης οδηγώντας την στην Α’ εθνική βγαίνοντας πρώτος σκόρερ της 2η κατηγορίας με 14 γκολ. Συνολικά σε 100 συμμετοχές με τη φανέλα της Ρωσοκρατούμενης αθηναϊκής περιοχής πέτυχε 44 γκολ.

Τα παραπάνω ανδραγαθήματα δεν άφησαν αδιάφορα μεγάλες ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός που αποφάσισε να τον κάνει δικό του το 2005. Εκεί η καριέρα του εκτοξεύθηκε παίρνοντας Κύπελλο και βγαίνοντας 1ος σκόρερ της Α’ Εθνικής με 18 μπαλάκια.

Βέβαια την επόμενη σεζόν θύμιζε περισσότερο σε Σπόραρ, σκοράροντας μετά βίας 15 γκολ, ενώ στις υπόλοιπες διοργανώσεις έμεινε άσφαιρος.

Ο Παναθηναϊκός θέλησε να τον ξεφορτωθεί στέλνοντας τον στον ΠΑΟΚ, για να πάρει Σαλπιγγίδη, ο Γκέκας σαν γνήσιος Λαρισαίος αρνήθηκε και έτσι κατέληξε δανεικός στην Μπόχουμ. Εκεί ξεδίπλωσε όλο του το επιθετικό ταλέντο πετυχαίνοντας 20 γκολ σε 32 αγώνες και βγαίνοντας ακόμη και στη Bundesliga 1ος σκόρερ, ενώ μπήκε και στην 1η 11αδα της Γερμανίας δίπλα στον Μάριο Γκόμεζ βγαίνοντας 2ος πολυτιμότερος πίσω από τον Ντιέγκο της Βέρντερ..

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν δε δίστασε στιγμή και προχώρησε στο να κάνει δικό της τον Γκέκα δαπανώντας μεγάλο ποσό για την εποχή. Ο παίκτης υπέγραψε συμβάολαιο με ετήσιες αποδοχές 1,2 εκ. ευρώ, ενώ η Μπόχουμ έβαλε στα ταμεία της περίπου 2,8 εκατ. ευρώ. Ο Παναθηναϊκός εισέπραξε μόλις 700.000 ευρώ σύμφωνα με την προοπτική (οψιόν) αγοράς που είχε συμφωνηθεί κατά την παραχώρησή του την προηγούμενη περίοδο και αποδείχθηκε τελικά πως έκανε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά «σφάλματα» της ιστορίας του.

Εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής σκοράροντας με τη φανέλα της φαρμακευτικής 13 γκολ σε 52 συμμετοχής και στη συνέχεια ξεκίνησε ο τουρισμός σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Πέρασε από Αγγλία και Πορτσμουθ, γύρισε στη Γερμανία για λογαριασμο της Χέρτα, έλαμψε ξανά για λίγο το άστρο του με την Άιντραχτ, εν συνεχεία ταξίδεψε στην Τουρκία και στην Σαμσουνσπορ, έπειτα πήγε στην Ιβηρική και στη Λεβάντε, ενώ μετά του έλλειψε η γείτονος χώρα, γι’αυτό και επέστρεψε στην Μπελεντίγιεσπορ, στην Κόνιασπορ και ξανά πίσω στην Μπελεντίγιεσπορ, αλλά και με ένα μικρό πέρασμα από την Εσκισεχίρσπορ.

Σχεδόν όπου και να πήγαινε ο Θεοφάνης η ομάδα του έπεφτε κατηγορία. Δοκίμασε την τύχη του ακόμ και στην Ελβετία για λογαριασμό της Σιόν, προτού γυρίσει εκ νέου στην Τουρκία για να κλείσει την καριέρα του με τη φανέλα της Σίβασπορ.

Εθνική Ελλάδος

Ο Φάνης δεν ήταν μέλος του Πειρατικού το 2004, εντάχθηκε στους κόλπους της 1 χρόνο αργότερα και στα προκριματικά του Μουντιάλ το 2006 βγήκε 1ος σκόρερ της. Με το Εθνόσημο μας χάρισε μαγικές στιγμές όπως το ”Όχι Φάνη όχι” που ξεστόμισε ο Πουρουπουπού στο ματς με τη Νιγηρία στο Μουντιάλ του 2010, όταν έχασε τα αχάστα σε μια απολύτως ”Γκέκας στιγμή”, αλλά το αποκορύφωμα ήρθε 4 χρόνια αργότερα.

Στο Μουντιάλ του 2014 ο Φάνης Γκέκας δεν θα έπρεπε να βρισκόταν στην Εθνική, καθώς είχε αποχωρήσει από αυτήν 2 χρόνια δηλώνοντας πως η κατάσταση στην ομάδα είναι τοξική. Ωστόσο γύρισε πίσω σε αυτήν και ταξίδεψε στη Βραζιλία για να μας χαρίσε την μεγαλύτερη ομαδική Παναγία που έχει ακουστεί εντός της Ελληνικής επικράτειας, όταν αστόχησε στο κομβικό σημείο των πέναλτι απέναντι στον Κέιλορ Νάβας και τους Κοσταρικανούς, με την χώρα μας να χάνει το όνειρο για πρόκριση στους 8 των καλύτερων ομάδων του κόσμου.

 

Χαραγμένα στη μνήμη μας έχουν μείνει τα αργά βήματα του προς στην άσπρη βούλα, η φόρα που πήρε, η εκτέλεση του και το άδειο βλέμμα του ύστερα από την αστοχία.

Εξετάζοντας λοιπόν και την ανιούσα αλλά και την κατιούσα του τι πιστεύετε ειλικρινά ρε χάστες:

  • Υπήρξε παλτό ή παικταράς ο Φάνης Γκέκας;

    • Παλτό
    • Παικταράς

Κρίσιμο το ματς στο Βίγκο, κάνουν χαβαλέ οι άμυνες με γκολ και κάρτες

Ο ζωντανός μύθος του Jimichael Bujordan!